Bullying
Gücü Yeten Zayıfa, Erkek Kadına, Asi Zararsıza: Bullying
Not: Yazdıklarım internetten herhangi bir sayfadan kopyala-yapıştır metin veya çeviri değildir. Kendi yorumumu kattığım tamamen kendim araştırdığım, yazdığım orijinal yazılar ve düşüncelerdir.
Bir şeylerin adını koyalım artık. Dünyada her 5 kişiden 1’inin maruz kaldığı şeyin: Bullying
“Bir insanı, kendisini kötü, değersiz hissettirecek yönde davranışların ve ifadelerin tümüne bullying denir.”
Bullying sadece okulda kenarda zararsız duran çocuğa sınıf arkadaşları tarafından sataşılması değildir.
Herkes değerlidir. Herkesin en iyi yaptığı şeyler vardır. Bir insanı eleştiriyor muyum, yoksa aslında ona sataşıyor muyum arasındaki farkı şöyle anlayabilirsiniz: Bir insan, kendisi hakkında söylediklerinizden hoşnutsa, burada onu eleştirdiğinizi söyleyebilirsiniz. Ama, sadece iyi niyetli “eleştiri” yaptığınızı zannettiğiniz veya hedef aldığınız kişi hakkında “ben onun iyi olmasını, onun iyiliğini istiyorum, doğrusunu yapmıyor, doğrusunu bilmiyor, bahsediyorum ki kendisini düzeltsin”
şeklinde bir durumsa, ve bu durum hedef alınan kişinin hoş karşıladığı ve duymak istediği bir şey değil de o kişinin huzurunu kaçıran, o kişinin mutlu yüz ifadesini üzgün, sinirli, savunmaya geçmiş bir hale çeviriyorsa; yaptığınız şey aslında “eleştiri” ya da “doğru yolu göstermek” değil; tam olarak “bullying”dir yani “sataşma”dır.
Atasözündeki gibi “zorla güzellik olmaz”. Güzel bir şeyden bahsediyor olabilirsiniz. Bahsettiğiniz şey için zamanlamanız da doğru olabilir. Ama eğer o güzelliğe davet, güzel şey, sizden işitilince huzur getirmiyor aksine huzur kaçırıyorsa; o zaman lütfen insanlara o güzelliğe davet etmeyin. Güzelliğe o kişiyi davet edecek doğru kişi siz olmayabilirsiniz çünkü. Kimseyi “zorluk” ile “güzellik”i birlikte kullanmasın. Çünkü zorluk çıkarılarak dayatılan “güzellik”, dayatılan kişinin gözünde artık en çirkin şeyden daha çirkin görünmeye başlar. Zaten bu yüzden “zorla yapılan şey güzellik olmaz” demişler.
Eğer bir insan, “doğruyu göstermek”, “iyiyi, güzeli öğretmek” adı altında yaptığı şeyin bullying olup olmadığını ayırt etmiyorsa, bullying’e maruz kalan kişi:
“İnancın gereği“ni duydukça inançsızlaşır, dinden uzaklaşır.
“Kültürün gereği“ni duydukça kültürsüzleşir, kültüründen, geleneklerinden, öz benliğinden ardına bakmaksızın kaçar, uzaklaşır.
“Mesleğin gereği“ni duydukça mesleğinden, yaptığı işten soğur, nefret etmeye başlar. Gününün en az üçte birini mesleğini zevkle, aşkla ve şevkle yapar vaziyetten, eziyetle, işkence gibi, “mesai bitse de kurtulsam” gibi söylene söylene saatleri, dakikaları saya saya geçirmeye başlar.
Sizden asılı olan insanlar, size tabi olan insanlar, size ait değildir. Size emanettir. Emanete hıyanet edenin elinden emaneti veren, vakti geldiğinde emaneti alır. Emanetçiliği beceremeyene kimse daha bir şey emanet etmez. İnsanlar becereksizlerden uzaklaşır. Yalnızlaşırlar. Daha kötüsü, bullying yaparken yaptığını gözardı eden bu kimselerin, kendilerindeki kusuru görmeye gözleri de körleşebilir ve yalnıznıklar manevi yalnızlıktan fiziksel yalnızlığa doğru hızla artar ve yalnızlıkları gün geçtikçe derinleşebilir.
Yol yakınken, güzel öğüt de olsa, iyiliğe davet de olsa, bizden duyulması zorbalık gibi tepki alan her şeyi yapmaktan, söylemekten vazgeçelim. Kendimizi gözden geçirelim. Üslubumuzu yumuşatalım. Etrafımızı bugün mecburitetten, bize asılılıktan donatan insanları, yarın gönüllü olarak yanımızdaki görebilmek için, bullying’den (sataşmadan) vazgeçelim.
Zorla güzellik olmaz.
Zor ile; zorakilikle, zorbalıkla, sataşmayla, dayılanmayla, dayatmayla güzellik olmaz.
Zor ile olan güzellik, dayatılan kişinin gözüne dünyadaki en çirkin şey görünür.
Ya güzelleşelim, ya zor kullanmaktan vazgeçelim, ya da hiç olmazsa aslında gücü herşeye yeten ama zorbayla uğraşmayan, zararsız, naif, güzel insanların hayatından çıkalım…
Bullying ‘in Kelime Anlamı:
Sataşmanın her türlüsü (Zoraki iş yaptırmak, zorbalık yapmak, dayatmak)
İstenmeyen, saldırganca (kavgacı) davranış. Uygulayan kişi bunu tekrarlı yapar. Maruz kalan kişi ya da kişiler savunmasızdır, korumasızdır, çoğu kez çaresizdir.
Senden fiziksel veya karakter olarak daha zararsız, güçsüz olan üzerinde baskı oluşturmak, ve bundan kendine bir avantaj ve üstünlük kurmaya çalışmak.
Bullying tehdit içerebilir, gözdağı verme içerebilir.
Bullying, yapan kişi tarafından, hedef aldığı kişi hakkında, kendine “kendince haklılığını” güçlendirmek adına söylenti çıkartmayı da kapsayabilir.
Bullying, yapan kişinin hedef aldığı kişi ya da kişileri fiziksel olarak hırpalama, silkeleme, üzerine yürüme gibi saldırgan davranışları da kapsar. Daha ileriye gidildiğinde dövmek olabilir (bullying’e maruz kalan kişi genellikle fiziksel veya karakter olarak savunmasız kişi ya da kişiler olduğundan, durum kendini müdafaa anlamında çoğu kez kavgaya dönüşemeyebilir, hedef alınan kişi veya kişiler fiziksel ve psikolojik olarak çok zor durumda kalır. Hedef alınan kişiye üzüntü vermek için ortamdaki fiziksel şeyleri, eşyaları dağıtmak, kırık dökmek de olabilir. Maksat hedef alınan kişinin huzurunu kaçırmak, üzüntü duymasını sağlamak, kendisini zavallı ve aciz hissetmesini sağlamaktır.)
Bunun yanında ses yükseltmek, tehdit etmek, küfretmek gibi sözlü saldırganlıkları da kapsayabilir. (Kasıtlı olarak, yapan kişinin, hedef aldığı kişinin yanında, o kişinin hoş karşılamayacağı tartışmalar açmak, ifadeler kullanmak, o kişinin hoş karşılamayacağı konuları kasten açmak, iğneleyici konuşmak, kasıtlı olarak hedef alınan kişinin sinirini bozucu sesler çıkartmak, hedef alınan kişi hakkında o kişiyi incitici dedikodu, arkasından konuşmak, söylenti ve iftiralar çıkartmak gibi.)
Gücü Yeten Zayıfa, Erkek Kadına, Asi Zararsıza, Baştaki Kendisine Tabi Olana: Bullying (Sataşma)
Bullying ‘e Başlıca Örnekler:
Askerde devrecilik.
Rütbeli işlerde üstün asta yaptığı her türlü sinir bozucu sözlü veya fiziksel uygulamalar.
Okulda masum, zararsız duran çocuğa, sınıf arkadaşının sebepsiz yere sataşması (Çocuk, sınıf arkadaşlarından gördüğü bu muameleye tepki de gösterebilir, ama çoğu kez zaten “zararsız” olduğu için içinde yaşar ve dışarı vurmaz. Ama olumsuz etkilenmiştir.) (Bu öğrencilere Türkiye’de hiç bir okulda tam olarak koruma sağlanabildiği söylenemez.)
Bir ailede, çocuğun veya çocukların, ebeveynlerinden, ebeveynlerinin çocuklarından beklentileri sebebiyle gördüğü ve maruz kaldığı bütün hoşnutsuz durumlar “bullying” olarak ifade edilebilir.
Bir evlilikte kadının, kocasına sözlü olarak uyguladığı baskının, ve kocası üzerinde hoşnutsuzluğa yol açan bütün konuşmalarının tamamı “bullying” olarak ifade edilebilir.
Bir evlilikte erkeğin, fiziksel olarak kendisinden daha güçsüz olan karısına uyguladığı bütün şiddet içerikli hareketler tamamen, “bullying” olarak ifade edilebilir.
Genel olarak; bir kişinin, kendisinden dış görünüş olarak veya kişilik olarak daha naif, zararsız, güçsüz, tartışma ve gerilimden uzak kişi veya kişilere uyguladığı bütün sözlü ve/veya fiziksel baskıların tamamı, “bullying”e örnek teşkil etmektedir.
Başlıca Sonuçları:
Maruz kalanda depresyon ve ileri aşamalarda (maruz kaldığı bütün bu zorluklara daha fazla maruz kalmamak için) kendi zarar verme eğilimine sebep olabilir.
Maruz kalanlar, özgüven eksikliği yaşamaktadır ve yetişkinlikte bundan kaynaklanan ciddi olumsuz neticelere yol açabilir.
Bu yazının hazırlanılmasında şu kaynaklara göz gezdirildi:
mfa.gouv.qc.ca Examples of bullying situations in different environments
prezi.com Bullying For Dummies
quora.com How should a husband handle his wife’s bullying?
urbandictionary.com Bullying
usnews.com How Bully Parents Erode Kids’ Self-Esteem and Create Long-Lasting Damage
verywellfamily.com The Different Types of Bullies Parents Should Watch For, The 6 Primary Types of Bullying
Bazı konuyla ilgili İngilizce ifadeler:
“Anything that make them feel bad about themselves”